Glavni izbornik

Cubase 7 nadopunio program obrazovanja

Prvi dan nakon što je pušten u prodaju naoružali smo se novom sedmom verzijom popularnog programa Cubase. Na prvi pogled se ne može uočiti puno razlika u odnosu na verziju 6.5, osim što je tamnije boje. No nakon što se otvori mixer programa može se primjetiti da je cijeli koncept izmjenjen. Novi mixer temelji se na takozvanom Channel Strip modulu koji se može vidjeti na velikim studijskim konzolama. Tako je unutar jednog stripa moguće vrlo brzo pristupiti Low Pass filteru, gateu, parametričkom 4-Band ekvilajzeru, kompresoru, spektralnom analajzeru, saturaciji signala između lample i trake (Tube/Tape), limiteru i maksimajzeru. Također se može vrlo brzo pristupiti do 150 tvorničkih postavki parametara koje za Cubase 7 kreirao američki producent Allen Morgan.

Od dodatnih novosti Cubase 7 se može pohvaliti sa novom funkcijom Chord Track. Takva traka analizira glazbenu harmu uz ponuđene note i akorde koji odgovaraju harmi projekta. Novost je također novi Voxengo CurveEQ virtualni ekvilajzer te jedna novost na tržištu u borbi sa pretjeranim glasnoćama. EBU R128 standard ili LUFS (Loudness Unit Full Scale) predstavlja novi način mjerenja RMS prosječne glasnoće u signalu.

Cijene se nisu previše mijenjale u odnosu na prijašnje verzije i mislimo da je Steinberg napravio jedan dobar korak naprijed koji ipak zahtjeva malo vremena za privikavanje.

Live snimanje jazza
Nova adresa